İTÜ Veri Bilimi ve Analitiği Lisans Programı

Bölümümüz, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile lisans düzeyinde 30 öğrencilik kontenjanla eğitim-öğretime başlayacaktır. Eğitim dili %100 İngilizce olup bölüm dersleri İTÜ Maçka yerleşkesinde gerçekleştirilecektir.

Hakkında

Hızla dijitalleşen dünyada, verinin stratejik bir değer olarak kabul görmesiyle birlikte, yetkin veri bilimcilerine olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü olarak biz, bu ihtiyaca cevap verebilecek, donanımlı ve vizyoner mezunlar yetiştirmeyi misyon edinmiş bir bölümüz.

Veri bilimi ve analitiği, karmaşık veri yığınlarını anlamlandırmanıza ve bunlardan değerli bilgiler çıkarmanıza olanak tanıyan heyecan verici ve geleceğin mesleği olarak öne çıkıyor. Bunu yaparken sadece karmaşık algoritmaları tasarlamak ve uygulamakla kalmaz, aynı zamanda elde edilen sonuçları yorumlayarak işletmeler ve kurumlar için stratejik kararlar almaya da yardımcı olur. Pazarlama trendlerini analiz etmek, müşteri davranışlarını anlamak, finansal riskleri öngörmek, hastalıkları teşhis etmek gibi çok çeşitli alanlarda etkili çözümler üretir. Programımız, analitik düşünme, problem çözme ve iletişim becerilerinizi geliştirmeye odaklanırken, sürekli gelişen bir alanda yer alarak geleceğin öncüleri olma fırsatı sunar.

Bölümümüz, mezunlarımızı sadece teknik becerilere sahip bireyler olarak değil, aynı zamanda eleştirel düşünebilen, problem çözebilen, iletişim becerileri güçlü ve etik değerlere sahip, alanında öncü bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyor. Veri temelli bir kariyere adım atmak ve geleceğin liderleri arasında yer almak isteyen tüm aday öğrencileri bu heyecan verici yolculuğa davet ediyoruz.

Kapsamlı Müfredatımızla Fark Yaratın

Bölümümüz, öğrencilerine veri bilimi ve analitiği alanında kapsamlı ve derinlemesine bir eğitim sunmayı hedefleyen, titizlikle tasarlanmış bir müfredata sahiptir. Matematik, istatistik, bilgisayar ve yönetim bilimleri gibi farklı disiplinleri bir araya getirerek, öğrencilerin karmaşık veri kümelerini analiz etme, anlamlı bilgiler çıkarma ve bu bilgileri kullanarak etkili çözümler üretme becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Programımız, öğrencilere veri bilimi ve analitiği alanında güçlü bir temel kazandırmak üzere yapılandırılmıştır. İlk yıl, matematik ve bilgisayar programlama temellerinin atıldığı bir dönemdir. "Matematik I ve II", "Ayrık Matematik" gibi dersler, öğrencilere sağlam bir matematiksel temel kazandırırken, "Algoritma ve Programlamanın Temelleri" ve "Nesneye Yönelik Programlama" dersleri, temel programlama becerilerinin gelişimini destekler. "Veri Bilimine Giriş ve Analitiği" dersi ise, öğrencileri veri bilimi alanıyla tanıştırarak temel kavram ve prensipleri anlamalarını sağlar. "Linux Temelleri" dersi ile öğrenciler, veri bilimi uygulamaları için gerekli olan temel bilgi teknolojileri altyapısını edinirler.

İkinci yılda, öğrenciler "Olasılık Teorisi", "Lineer Cebir" ve "İstatistik" gibi derslerle analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirirler. "Veri Görselleştirme" dersi, karmaşık veri kümelerini anlaşılır ve etkili bir şekilde sunma becerisini kazandırırken, "Veritabanı Yönetim Sistemleri", "Veri Yapıları ve Algoritmaları" dersleri, verileri depolama, yönetme ve sorgulama konularında gerekli bilgi birikimini sağlar. "Veri Analitiği" ve "Veri Biliminde Deterministik ve Stokastik Modeller" dersleri ise iş dünyasında karşılaşılan gerçek problemlerde yaygınca kullanılan modelleme yöntemleri ve en uygun çözümleri geliştirmeyi öğretir.

Üçüncü ve dördüncü yıllarda, öğrenciler "Derin Öğrenme", "Makine Öğrenmesi", "Sinyal ve Görüntü Analitiği" gibi ileri düzey derslerle farklı alanlarda uzmanlaşırlar. "Büyük Veri ve Analitiği", "Nesnelerin İnterneti", "Siber Güvenlik" ve "Bulut Bilişim" gibi dersler, öğrencilere ilgili alanlarında derinlemesine bilgi edinme ve sektörel trendlere hâkim olma olanağı sunar.